dinsdag 18 november 2014

Tussen serie 'de schepping' en serie 'advent'

Het duurt niet lang meer voor de advent begint (30 november). Misschien zijn jullie ook al bezig met het voorbereiden van de gezinsmomenten voor deze speciale periode, of misschien ben je juist nog op zoek naar ideeën. Daarom wil ik alvast onze ideeën voor de komende periode met jullie delen, ook al hebben we ze zelf dus nog niet 'uitgevoerd'. Als we het gezinsmoment met elkaar gevierd hebben schrijf ik dan nog een stukje over hoe het was. Vandaar nu nog even geen foto's...

Update:
Inmiddels hebben we het gezinsmoment over de zondeval en de moederbelofte met elkaar gehouden Bij deze de foto's en verdere beschrijving!

Als 'tussenstap' tussen de serie over de schepping en advent houden wij nog een gezinsmoment over de zondeval/ moederbelofte. Dat verbind deze 2 series op een mooie manier met elkaar.

Serie: tussen 'de schepping' en 'advent': de zondeval en de moederbelofte 
Lezen: Genesis 3: 1-15, catechismus  vraag en antwoord 6, 7, 18 kinderbijbel 'Kijk en luister deel 3, 1e hoofdstuk
Zingen: 
- Eens konden wij
- De eerste mensen in de hof van Eden
Activiteit: Mozaïeken

Les: Ondanks dat de mens in zonde viel en daarmee alles kapot maakte biedt God nog de mogelijkheid van verlossing en vergeving

Link: Kleurplaat Eva verleidt door de slang

Suggesties alternatieve activiteiten: 
Domino spel: zet alle steentje rechtop en geeft de eerste een duwtje waardoor de hele rij omvalt: door 1 mens/ zonde zijn wij allen gevallen. Op de ene zonde volgt ook snel een andere zonde. 

Beschrijving:
Bij een tegelhandel kregen vroegen we om wat tegelrestjes (liefs verschillende kleuren). Toen we uitlegden wat we hiermee van plan waren kregen we een hele stapel (nieuwe!) tegels in allerlei kleuren. 
We lieten de meiden eerst de tegels op een mooie manier neerleggen: wat zag het er allemaal mooi en fleurig uit! We spraken even over de betekenis van het woord 'volmaakt': de schepping was volmaakt, de Heere noemde de schepping 'zeer goed'!
Vervolgens lieten we de tegels stuk vallen. (Buiten, in een doos zodat de scherven niet overal heen spetterden). Wat een schrik: al die mooie tegels stuk! De 'schepping' die eens zo mooi was, was nu helemaal kapot: was alles dan voorbij?
Nee, ook uit die scherven kan er nog iets moois ontstaan! Er is vergeving mogelijk!

In een soort 'dienblad' in stervorm mochten de meiden opnieuw iets moois maken door te mozaïeken (blad insmeren met tegellijm en dan de scherfjes er in passen). Lydia verwoorde het mooi: het is nu wel mooi, maar wel heel anders dan eerst die tegels...

Ze begreep wel dat de zondeval écht iets ergs was en dat in de moederbelofte genade, verlossing en vergeving opgesloten ligt: heel mooi om dit met haar te bespreken, juist zo aan de vooravond van advent. De kern van het Evangelie!

O wond're liefd', o wijsheid Gods
toen zond' ons 't licht benam
hebt Gij 't verlossend pad gebaand: 
een tweede Adam kwam!
O wijze liefd', al hadden ook
eens vlees en bloed gefaald.
In Adam, in deez' nieuwe strijd
Wordt thans triomf behaald! 


 

Geconcentreerd aan het werk...Trots op het resultaat!


We hopen deze week de mozaïeken nog te voegen zodat we ze daarna kunnen gebruiken om kaarsen op te zetten. Lydia vroeg al wanneer we 'die kaarsen' neer zouden zetten waaraan ze kon zien hoeveel weken het nog duurt tot kerst. Heeft het vorig jaar blijkbaar toch indruk op haar gemaakt! 
Meestal doen we op zondagmiddag nog een 2e, kleine verwerking van het onderwerp waarbij we het Bijbelgedeelte opnieuw lezen om zo te horen of het allemaal een beetje begrepen is. Maar gisteren middag had Lydia ineens hoge koorts en kwam er niet van. Vandaag voelde ze zich gelukkig weer wat beter en wilde ze graag wat knutselen. Ook Nienke schoof natuurlijk erbij aan tafel. 
Omdat ik me afvroeg of Lydia eigenlijk ooit wel eens begrepen had dat de mens na de zondeval pas kleding ging dragen (om de naaktheid te bedekken) besloot ik daar de 2e verwerking op te richten. Ik las nog eens het stukje uit de kinderbijbel dat daar over ging en besprak het daarna met haar. Lydia had dit eerder nooit echt bewust begrepen. Zo kwam het gesprek op kleding, dat het gegeven is ter bedekking. Ik had kleurplaten van een bloot meisje uitgeprint. Nou, dat vond Lydia maar raar: snel 'aankleden' dus ;-) 
Met vilt en andere versieringen maakten Lydia en Nienke een mooie jurk voor het meisje.  


Ondertussen heb ik bedacht dat ik voor allebei de meiden maar een multomap haal en daar de verschillende knutselwerkjes en foto's voor elk in bewaar: ik vind het jammer om ze weg te gooien, maar zeker de tekeningen kunnen niet allemaal een blijvend plaatsje krijgen in huis...

3 opmerkingen:

 1. Wat een duidelijk beeld, met die tegels, die kapot vallen, en ook met die domino stenen.
  Ben benieuwd hoe je kids er op reageren, ze zullen vast schrikken, als de tegels kapot vallen, en de les kan dan zo diep binnen komen!

  Veel zegen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel gaaf met het mozaik... ga ik onthouden :)...
  blijf het gaaf vinden hoeveel we van elkaar kunnen leren als bloggers ....
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg! Goed idee van die tegels.... Ik ga hem overnemen van je als je het goed vindt. Komende zondag staat de zondeval op het programma.

  BeantwoordenVerwijderen