vrijdag 14 november 2014

Serie 'de schepping' deel 3

Serie: Schepping, deel 3: 3e dag: scheiding tussen water en land, gras, planten en bomen 
Lezen: Genesis 1: 9-13, kinderbijbel 'Kijk en luister deel 1, 1e hoofdstuk
Zingen: - Wie heeft geschapen de bloemetjes
- God die 't gras gemaakt heeft
Activiteit: paddenstoelen memory, bosbingo, herfstwindlicht, herfsttafel maken
Les: Kennis met betrekking tot de schepping en Gods grootheid hierin. Bij deze dag leggen we de nadruk op de diversiteit van de schepping.

Link: kleurplaten met cijfers mbt schepping
Bos bingo
herfstwindlicht

Suggesties alternatieve activiteiten: Boswandeling (of in het park), bezoek aan bloemist of groenteboer, bloemstukje of krans maken, bloemen/ groenten zaaien, herbarium maken, smoothie van allerlei vruchten maken etc.

Beschrijving:
Tijdens dit gezinsmoment waren wij juist op vakantie in het bos (herfst) vandaar dat we de 'scheiding tussen water en land' een beetje hebben laten rusten en de nadruk hebben gelegd op de schepping van gras, planten en bomen. 
Voor dit gezinsmoment haalde ik een boekje in de bieb over hoe een boom uitgroeit van een eikeltje tot een dikke boom. Zulke jonge boompjes zochten we natuurlijk ook op in het bos! 
Ook maakte ik een memoryspel over paddenstoelen: plaatsjes van paddenstoelen 2x uitprinten op dik papier, lamineren en klaar :-)

Op internet vond ik een bosbingo: een blad met allerlei afbeeldingen van boombladeren met de naam van de boom erbij. Als je een boom in het bos ziet staan mag je daar een kruisje bijzetten totdat je alle bomen gehad hebt. Met grotere kinderen kan je hier natuurlijk een wedstrijdje van maken wie het eerst alle bomen heeft gezien, wij zochten gewoon alles met elkaar op. Lydia vond dit helemaal geweldig en ook voor ons was het eigenlijk heel leerzaam. Nienke rommelde op haar manier gewoon gezellig mee. 
Ondertussen verwonderden we ons over de grote diversiteit in de schepping: zoveel soorten bomen, zoveel soorten bloemen, groeten, fruit... We hoeven niet elke dag hetzelfde te eten: er is genoeg keuze! De schepping is niet 'saai' om te zien, maar juist heel mooi door de grote diversiteit! Al die kleuren, al die vormen... Zó wonderlijk gemaakt - overweldigend gewoon! 
Eigenlijk hadden we over dit gezinsmoment nog heel wat verder uit kunnen wijden, een (vakantie)week was er eigenlijk niet genoeg voor... Maar omdat we aansluitend op deze serie door willen gaan met advent hielden we het toch bij 1 week. Wellicht dat we sowieso dit thema later nog eens doen, als Nienke ook wat groter is en het kan begrijpen. Het thema is er rijk genoeg voor!
Hoe meer we ons er mee bezig houden, hoe groter de verwondering en hoe kleiner en nietiger we ons als mens gaan voelen. Maar toch ook kostbaar omdat God ook ons leven wilt onderhouden! 
  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten