vrijdag 14 november 2014

Serie 'de schepping' deel 5

Serie: Schepping, deel 5: 5e dag vissen en vogels 
Lezen: Genesis 1: 20-23, kinderbijbel 'Kijk en luister deel 1, 1e hoofdstuk
Zingen: Duizend, duizend stemmen
Activiteit: Bezoek dierenafdeling van tuincentrum, maken van vogelhuis
Les: Kennis met betrekking tot de schepping en Gods grootheid hierin. Grote diversiteit in de schepping. God zorgt voor het kleinste musje - gaat gij niet vele musjes te boven?!

Link: kleurplaten met cijfers mbt schepping

Suggesties alternatieve activiteiten: Met schepnet in sloot kijken wat daar leeft, een middagje vogelen, zelf vetbollen maken, een pindaketting rijgen, vissen en vogels zijn natuurlijk ook op allerlei manieren te knutselen, of maak een mobiel van vogelveren

Beschrijving:
Hoewel de praktische voorbereiding van de gezinsmomenten over het algemeen mijn taak is, had ik de taak dit keer aan Gerbrand gedelegeerd ;-)
(Het Bijbelgedeelte bereiden we samen voor door het eerder in de week samen te lezen met de kanttekeningen erbij en evt. verdere verklaringen.)
Op vrijdagmiddag ging ik met de meiden alvast naar het tuincentrum om eens goed naar de vissen en de vogels te kijken. Zien ze er allemaal hetzelfde uit? Nee, verschillende kleuren, vormen, de één is groot, de ander klein, de vogels maken verschillende geluiden. En toch zijn ze allemaal geschapen door God! God zorgt zelfs voor het kleinste musje! Ze hebben allemaal hun plaatsje in de schepping gekregen: van de grote zeearend tot de kleine kolibrie. Rijk hè?!

Gerbrand z'n voorbereiding bestond uit het timmeren en in de olie zetten van een vogelhuisje. Tijdens het gezinsmoment op zaterdagavond maakten we dit met elkaar af door er eerst met een priem putjes in te maken waar vervolgens haakjes in kwamen voor de vetbollen etc. De meiden vonden het helemaal geweldig om zo technisch bezig te zijn - net als papa!
Lydia zei nog heeeeeeel veel van zulke gezinsmomenten te willen houden!

Opnieuw werden wij ons ervan bewust wat een verantwoordelijkheid het is om de kinderen op te moeten en mogen voeden naar Gods Woord, hoe onmogelijk ook. Maar ook hoe waardevol deze gezinsmomenten zijn: het geloof verweven in, en verduidelijken aan de hand van het dagelijkse leven. Niet iets alleen voor de zondag, of zo nu en dan een 'preekje'  terwijl je de tijd uitzit, maar concreet, tastbaar. We proberen het geloof en wat daar mee samenhangt op deze manier ook bespreekbaar te maken, dat ze met vragen durven komen. 
Door steeds een concrete activiteit bij de Bijbegedeeltes te bedenken (liefst door iets tastbaars te maken) kunnen we hier regelmatig op terug grijpen en zo de Bijbelse boodschap steeds opnieuw laten klinken! 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten