maandag 17 november 2014

Serie 'de schepping' deel 6

Serie: Schepping, deel 6: 6e dag landdieren en de mens 
Lezen: Genesis 1: 24-31, 2: 4-7, 21-23 kinderbijbel 'Kijk en luister deel 1, 1e hoofdstuk
Zingen: Wie heeft geschapen jou en mij? 
Activiteit: Beeldje gieten van gips
Les: Kennis met betrekking tot de schepping en Gods grootheid hierin. Grote diversiteit in de schepping. Mens als kroon op de schepping

Link: kleurplaten met cijfers mbt schepping
Kwartet maken
Suggesties alternatieve activiteiten: bezoek aan kinderboerderij/ dierentuin, bezoek aan 'Corpus - reis door de mens', bekijken hoe wonderlijk knap mens gemaakt is (skelet, organen, etc.), dieren zijn op veel manieren te knutselen: van haken tot figuurzagen en van klei tot een silhouet schilderij, maak een kwartet over dieren of het menselijk lichaam (zie link)

Beschrijving:
We merkten het al tijdens de voorbereiding: dit gezinsmoment is eigenlijk te groots, te wonderlijk mooi om in één keer te behandelen. Toch besloten we er nu 1x bij stil te staan om zo toch de serie mooi over te kunnen laten lopen in advent en er dan op een later moment nog eens tijdens een gezinsmoment op terug te komen. 
De bijbelgedeeltes hebben we wel in een paar keer gelezen en er over gesproken, onze ervaring is dat als we een lang stuk lezen het over de hoofden van de meiden heen gaat. Daarom proberen we korte stukjes te lezen en vooraf een 'luistervraag' te geven waar we na het Bijbellezen op terug komen. 

Nadat we de voorgaande dagen nog eens met elkaar benoemd hadden kwamen we bij de 6e dag. Lydia wist al wel wat er toen gemaakt was: de apen, koeien en giraffen en Adam en Eva! Ja, heel goed! We praten er nog even met elkaar over door en toen vroeg Lydia wanneer we nu zouden gaan knutselen ;-)
We maakten dit keer een poesje van gips. Dit was voor Lydia nog helemaal nieuw en ook Nienke kon 'helpen' met het roeren van de gips/ water. Lydia vroeg ineens heel bedrukt: "Maar mama, we mogen toch geen beelden maken?" Ons denkertje ;-) 
Toen de gips in de vorm was gegoten en we moesten wachten tot de gips droog was viel het ons weer op hoe machtig God is: één woord en het was er! (En dan nog levend en volmaakt ook, en niet van gips zoals bij ons...) 
We praten er nog even over hoe de Heere Adam en Eva maakte: Lydia had dit al best wel eens gehoord vanuit de kinderbijbel, maar het nog nooit zo bewust gehoord. Ze was diep onder de indruk! 
We merkten wel dat dit allemaal best heel veel was om te verwerken voor haar en besloten het voor nu zo te houden en er in de loop van de week nog een paar keer op terug te komen. 
We zongen nog wat verzen en sloten het gezinsmoment af met het lezen uit de kinderbijbel en het avondgebed.  
De volgende dag was de gips gedroogd en kon het poesje uit de vorm gehaald en beschilderd worden, meteen weer een mooie aanleiding om nog eens door te praten over de schepping! Aan de kleurplaat met de '6' kwamen we niet eens meer toe. 

Niet alleen Lydia maar ook wij waren diep onder de indruk van de grootheid van de schepping én de Schepper! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten