vrijdag 14 november 2014

Serie 'de schepping' deel 2

Serie: Schepping, deel 2: 2e dag het uitspansel
Lezen: Genesis 1: 6-8, kinderbijbel 'Kijk en luister deel 1, 1e hoofdstuk
Zingen: God die alles maakte
Activiteit: boek over het weer, 'dampkring' maken in theepot
Les: Kennis met betrekking tot de schepping en Gods grootheid hierin. Bij deze dag leggen we de nadruk op Gods wijsheid.

Link: kleurplaten met cijfers mbt schepping
Uitleg regen adv bijbelteksten

Suggesties alternatieve activiteiten: In de regen lopen, naar de wolken kijken, iets neerleggen om dauw op te vangen, een regenmeter maken, een paraplu versieren, knutsel maken met water op de grond en wolken in de lucht (bijv. van watten als wolken en verf/ waskrijt als water)

Beschrijving:
In de serie over de schepping was dag 2 aan de beurt: het uitspansel. Tjonge, leg dat maar eens uit aan een kleuter van 4... Uiteindelijk besloten we het volgende te doen. In de dagen voor het gezinsmoment keken we met elkaar regelmatig naar de lucht en de wolken: hoe ziet de lucht zien de wolken er uit? Vaak gebeurde dit gewoon in de auto, bijv. onderweg uit school. 
Op zaterdagavond pakten we er een boek over het weer erbij. Met behulp van tekeningen in het boek keken we naar de verschillende soorten wolken en vervolgens naar de loop van het water (regen, water gaat verdampen door de zon, stijgt weer op, vormt wolken etc.) In plaats van een boek over het weer kan je hiervoor ook de plaat nemen met de uitleg van regen aan de hand van Bijbelteksten, zie link.
Toen namen we een glazen theepot waar Lydia een laagje koud water in mocht gieten: natuurlijk gebeurde er niets met dit water. Toen goot ik er kokend water bij (water werd verwarmd door de 'zon') en deed het deksel op de theepot. Nu duurde het natuurlijk niet lang of de hele theepot besloeg waarna zich grote druppels vormden die naar beneden liepen. En zie daar: een simpele uitleg!
Na een poosje mocht Lydia een schepje losse thee in de theepot gooien. Langzaam zagen we het water bruin ('vies' in de ogen van de meiden)  worden. Zo konden we ook nog laten zien wat er gebeurd als je zomaar afval neergooit op straat etc. en dat we dus zorgvuldig met de schepping om moeten gaan. De dagen daarna hoorde ik Lydia regelmatig verontwaardigd zeggen dat er ergens troep langs de kant van de weg lag. Eigenlijk wilden we naar aanleiding hiervan nog een keer zwerfvuil ruimen in het park of zo, maar daar is het eerlijk gezegd nog niet zo van gekomen...

Naar aanleiding van dit gezinsmoment vroegen Gerbrand en ik ons af of de regen er ook al was tijdens de schepping of dat er toen alleen 'een damp' was en dat de regen pas na de zondeval is gekomen. Niet echt iets belangrijks, maar we vroegen het ons zomaar af... Zie ook Genesis 2: 5,6 met kanttekeningen.


Ook nu kleurden de meiden de volgende dag een cijfer kleurplaat (zie link). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten