vrijdag 14 november 2014

Serie 'de schepping' deel 1

Nadat we in onze zomerserie gezinsmomenten afgesloten hadden (zie hier en hier) begonnen we aan een nieuwe serie. We hebben gemerkt dat in serie werken voor ons prettig werkt, het werd anders zo 'hap - snap' en dat maakte voor ons regelmatig de drempel laag om een spel zoals memory (met plaatjes van de kinderbijbel) te doen in plaats van een gezinsmoment en dat was toch eigenlijk niet wat we wilden!

Op de blog Family Nights las ik over scheppingsserie die Ilse en haar man hadden gehouden en dat leek mij wel een mooi thema. Nadat ik in de agenda had zitten tellen kwam ik tot de conclusie dat dit ook heel mooi uit zou komen tot de adventsperiode dus besloten we dit thema te kiezen.
Hier onder zien jullie hoe wij dit vorm gegeven hebben, het is wat schematisch, maar daardoor misschien ook wat makkelijker om iets terug te vinden.

Degene die mijn andere blog volgen hebben wellicht al in oktober over dit gezinsmoment gelezen, maar om deze serie niet halverwege te beginnen heb ik er voor gekozen om een paar gezinsmomenten te herhalen.


Serie: Schepping, deel 1: 1e dag het licht
Lezen: Genesis 1: 1-5, kinderbijbel 'Kijk en luister deel 1, 1e hoofdstuk
Zingen: In het begin was de aarde verloren
Activiteit: Kaarsen maken
Les: Kennis met betrekking tot de schepping en Gods grootheid hierin. Bij deze dag leggen we de nadruk op Gods almacht.

Link: kleurplaten met cijfers mbt schepping
Suggesties alternatieve activiteiten: Nacht wandeling, samen naar het ochtendgloren/ zonsondergang kijken. Voor oudere (beetje technische) kinderen: een lampje met lichtsensor maken.

Beschrijving:
Aan het begin van dit gezinsmoment maakten we het helemaal donker in de kamer. Het duurde maar heel kort voordat Lydia vroeg: waarom maken jullie het zo donker? Ik wil het licht aan! En Nienke rende zelf snel naar een schemerlamp om deze aan te doen - dat donker vonden ze maar niets!
Zo kwamen we op het gesprek: wat is fijner: donker of licht? Hoe maken we het licht? Wat voor soorten licht hebben we? Wat doe je in het donker/ het licht? Hoe maakte God het licht? Wij hebben hier 'iets' voor nodig: een lamp, een kaars etc. Maar God hoefde maar 1 woord te spreken en het werd licht!! Dat laatste werd Lydia zich nu meer bewust: "als wij het zeggen wordt het niet gelijk licht, wij moeten er iets voor doen (kaars aansteken/ licht aandoen etc.) Dan kan God toch wel heel veel hè mam?!"

Hierna gingen we met elkaar kaarsen maken. Het leidde bij Lydia (en bij ons!) tot steeds meer verwondering: zoveel werk om licht te maken en dat tegenover Gods almacht!
We lazen over de eerste scheppingsdag en zongen het versje 'in het begin was de aarde verloren - in het begin was er duisternis. God sprak een woord en het licht was geboren - het licht dat vandaag onze dag nog is. '

De volgende middag maakten de meiden een kleurplaat van een 1 die half donker/ half licht is, zie hiervoor de link.

Een prachtig, waardevol gezinsmoment waar we met dankbaarheid aan terug denken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten