vrijdag 29 mei 2015

Serie gelijkenissen - het mosterdzaad

Serie: gelijkenissen - het mosterdzaad

Lezen: Mattheüs 13: 31, 32

Zingen: 
- Wil je wel geloven dat het groeien gaat
- Roep uit aan alle stranden

Activiteit: Mosterdzaad zaaien

Les: Het Koninkrijk van God begint klein, nederig, maar vervult uiteindelijk de hele aarde/ je hele hart en leven

Link: foto mosterdboom

Suggesties alternatieve activiteiten: 
- Boom knutselen, bijv. verven, met knoopjes of figuurzagen
- Bezoek een Bijbeltuin (tuin met planten die in de Bijbel voorkomen)


Beschrijving:
Meestal lezen we het Bijbelgedeelte waar we bij stil willen staan eerst uit de Bijbel en daarna nog eens uit de kinderbijbel. Dit keer kon ik de gelijkenis niet terug vinden in kinderbijbels. Jammer eigenlijk, want dat betekend dat de gelijkenis wellicht onder belicht blijft bij kinderen terwijl het juist zo'n mooi en duidelijk beeld is...  Gelukkig konden we het natuurlijk wel zelf vertellen.
 
Toen we dit gezinsmoment aan het voorbereiden waren zochten we een plaatje op van een mosterdboom. En eerlijk gezegd wist ik zelf ook niet dat er zo'n grote boom uit kon groeien. Een boom van zo'n 3 meter hoog en breed vertakt. Als je die foto's hebt gezien dan gaat het beeld voor jezelf ook nog meer leven!

Bij de uitleg van de gelijkenis haalden we aan het leven van de Heere Jezus op aarde ook klein/ nederig begon. Ondertussen lieten we het mosterdzaad zien en legden daarnaast wat tuinboontjes neer om het verschil in grote te laten zien. Waar zou nu de grootste plant uit groeien: uit die grote tuinboon of dat kleine mosterdzaadje? Terwijl het zaad in de potjes bedekt werd door een laagje aarde haalden we het sterven van de Heere Jezus aan: zoals het zaad nu helemaal weg lijkt, zo leek alles toen ook op te houden. Maar juist door dit sterven komt er leven!! 
Het koninkrijk van God wordt groter en groter. Hier haalden we ook het pinksterfeest erbij. Toen werd het evangelie verkondigd aan mensen uit allerlei volken! En nu nog steeds gaat de groei van dat Koninkrijk verder.  Op de vergelijking met betrekking tot het persoonlijk geloof gingen we maar heel summier in omdat de aandacht inmiddels een heel eind weg was...

Elke dag geven we de zaadjes water en ja, al na een paar dagen kwamen de eerste groene puntjes boven de grond piepen. Het geeft toch steeds weer opnieuw mogelijkheid om iets uit de gelijkenis uit te leggen! Nu maar afwachten hoe groot onze mosterdplantjes worden want de zaadjes kwamen niet uit een tuincentrum maar uit het keukenkastje bij de inmaakkruiden...

1 opmerking: